Lousewies van der Laan


Lousewies van der Laan (Rotterdam, 1966) is Directeur van Transparency International Nederland,  voorzitter van de Raad van Toezicht van de Consumentenbond en lid van de Raad van Toezicht van Stichting AI Nederland. Na een studie rechten in Leiden en een diploma in International Economic Relations in Bologna, begon ze haar carrière als Europees ambtenaar in Brussel.

In 1999 is ze voor D66 gekozen in het Europees Parlement en in 2003 voor de Tweede Kamer. In 2006 werd ze fractievoorzitter en werd na het terugtrekken van de steun aan het 2e kabinet Balkenende, de enige vrouw in de Nederlandse geschiedenis die ooit een kabinet heeft laten vallen. Daarna werd ze vice-president van de Alliance of Liberals and Democrats for Europe. 

Na haar 15 jaar actieve politiek werkte Lousewies onder andere bij het Internationale Strafhof , Eurojust en de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Ze is verkiezingswaarnemer geweest in Marokko, Tunesië, Libanon en Albanië.

Lousewies zit in de Raad van Advies van Alert Online, is ambassadeur van het Nederlandse Internet Governance Forum, de Trombosestichting, het Movies That Matter Festival en de Pim de Kuier lezing. In haar vrije tijd doet ze yoga en schrijft een boek over politieke betrokkenheid.