Mirjam van Praag

Mirjam van Praag (1967) is bestuursvoorzitter van de Vrije Universiteit Amsterdam sinds 2018. Daarnaast is ze parttime hoogleraar ondernemerschap aan de Copenhagen Business School. Ook is Mirjam commissaris bij DNB, lid van de Bankraad en vice-voorzitter van de Anne Frank Stichting. Mirjam is in 2020 benoemd als lid van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen).

 

Voordat Mirjam ging besturen was ze fulltime wetenschapper en parttime bestuurder. Ze bekleedde de prestigieuze “Maersk Mc Kinney Moller Chair of Entrepreneurship” aan de Copenhagen Business School en zette daar een onderzoeksgroep op (2014-2018) nadat ze vanaf 2005 hoogleraar Entrepreneurship en Organisatie aan de Universiteit van Amsterdam was. In die tijd heeft Mirjam het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) opgezet en geleid. Ook heeft ze aan de UvA verschillende bachelor en masterprogramma’s opgezet, geleid en gedoceerd, terwijl ze publiceerde over ondernemerschap. Mirjam is Kroonlid geweest van de SER (2010-2018), commissaris bij APG (2008-2013) en ze is toezichthouder geweest van SEO, CPB, Kriterion en De Baak. 

 

Mirjam van Praag studeerde na het gymnasium (b) econometrie (UvA, cum laude) en ze promoveerde aan de UvA in de economie (cum laude). Mirjam heeft na haar studie gewerkt bij GfK Intomart, Procter & Gamble en The Boston Consulting Group.